Сега Win си е Win колкото и да го плюете това е една операционна система която ще остане и след нас. Въпроса е защо. И отговора е много прост. защото зад продукта седи една огромна корпоразия която налива пари постоянно.
http://www.youtube.com/watch?v=Pqugg-br0CwWin е във всеки лаптоп и нетбук. Копувате си първата мобилна машина отворяте я и вече сте в матрицата.Вие сте средностатистически потребител каквото ви бутнат под носа това ще исползвате.
По отношение на новопоявилата се ОС има една интересна реклама бих я нарекал пророческа
http://www.youtube.com/watch?v=BpOvzGiheOMТъи като досега коментирахме само Win искам да кажа нещо и за другите две популярни ОС защото това е темата , после може да разширим и да поговорим малко за мобилните комуникации.
----------
Linux. ОС с отворен код по настоящем се разпространява безплатно за некомерсиални цели.Разбирасе това важи само дза определени дистрибуции.Аз знам 5 дистрибуции но може да има още толкова правя уговорката че Убунку Кубунту Хбунту ги слагам под общт знаменател.
Систмните изисквания са смешно ниски за модерните технологии. Питам се дали аз съм последния човек с 512 оперативна памет.Ще кажа няколко думи за дистрибуцията Ubuntu защото нея съм ползвал наи вече имам и много базов поглед върху Mandriva и OpenSuse и то много отгоре отгоре.
Сваляте си Ubuntu респективно си го поръчвате но отнема до 6 седмици ако ви се чака. Можете да си избирато между две графични среди Гном и KDE излиза нова версия на секи 6 месеца другата седмица в четвъртък излиза версия 10,4
Системата си има всички драивъри да не кажа сичко необходимо още като си я инсталирате.
Офис пакет openOffic много добра алтернатива на популярната платена версия. Просто не виждам разлика ,но разбира се на съм я и търсил сигурно има нещо.
Торен клиент. Mail клиент , Браузър , Burn програма за да си печете дискчета и интуитивен софтуерен център които може да ви залее със софтуер.
Вируси няма но не защото неможе да се направи а защото няма смисъл да си мислят.Тъи като системата е отворена всеки може да намери проблема и да пусне решението тоест всеки Разбиращ потребител които имам смелост да пипа пот обвивката (Пише се на C и Bash) може да поправя злонамерените потребителски исцепки. Бъдете спокойни.
Ефекти дал господ Ще ви мига екрана ще ви се върти ще ви свети. Всичко което сте го виждали във Vista го има тук и то от по отдавна.
За пръв път когято се докоснах до тази система влязох с усущането че главата ми ще се напълни с команди се едно работя с ДОС , не е точно така системата е супер user friendly и може да не ви се налага да пипате по терминалите.
Системата за сигурнос е на много високо ниво пчти за всичко ще ви се налага да си пишете паролката.
Имаше някаква подобна глупост във Vista много интересна система за сигурност Постоянни текстови съобщения молещи ви за разрешение.
По отношение на програмите Верно е игри не се пишат за Linux и тя не поддържа DX това си е маикрософска библиотека със функции за графични изображения. При Linux имаме само OGL ама пак става. Повечето програми могат да се подкарат чрез Wine това НЕ Е имулатор а софтуерен лъжец Луже че сте пуснали Прозореца а несте.
Програмите на Adobe не ги ползвам но съм чел статии някои от тях Photoshop не тръгваи защото програата исползвала специфични русурси на картата. Това важи и за други програми наи вече за видео обработка.
Но те пък си имат аналог на Photoshop това е Gimp предлагам на гн Ангелов да я пробва ако не я знае ТОВА НЕ ГО ВЕРВАМ но все пак да си каже мнението.Хората казват че по отношение на филтрите била по-добра.
Ако четете статии писани от Open Sorce Linux маниаци ще излезе че това е единственото аз говоря обективно без да зимам страна.
----
MAC имал съм досег да тази машина пре едно приятелче както и доста съм чел за това чудо натехниката.Човек трябва да следи нещата на софтуерния пазар. Вмомента машините се продават със операционна система Snow Leopard. Можете да си я свалите за да я пробвате на PC то си но трябва да порчетете във едни дълги списъци подвизаващи се из нета дали вашата машина( тоест хапдуера) се поддържа от системата.
Страшно затворена архитектура. Нема много програми. Офиса на Маикрософт и пакета на Adobe вървят на 100 процента. Може да си сваляте програми срещу заплащане.
Системата доста мяса на Win както и на Linux. Препоръчвам ви една книга история на Unix една червена там пише че всечко е крадено от Unix може да попрочетете. Ако гледате филма Пиратито от силиконовата долина ще разберете че сичко е крадено то Mac абе честно казано сички коли имат волан но никои не дига гири за това.
Интерфеиса е много красив. Няма вируси защото обществото е доста сплотено и затворено.
Изобщо предлага малко тоест достатъчно мое да правиш почти всичко но няма разнообразие.Ама е красив ингерфеиса.И има бая сериозна производствена линия за всеки вкус.И междо другото неможе да се ъпгреидва и да работи със стандартните кабели Apple only
----
И сега новата газария в мобилните ОС е Android на любимата на всички компания Google.Супер отворена. Които е запознат със основните компоненти на ОС като цяло ще хване жизнения цикъл и основните компоненти.
Всеки разработчик може да пише програми дори и аз се хванах повлечен от вълната да проверя как седят нещата.
Трябват ви само малко инструменти едно SDK за андроид и подходящо компилаторско IDE езика на който се пишат приложенията е Java Разработчиците от екипа на Гугъл са ви дали сичко в ръцете не е нужно да пишете сложни Уиджети сочко ви е написано само трябва да го впрегнете в работещо приложение и да му добавите логиката.
Последната версия е 2,1. Това е бъдещето мобилните технологии.
Сигурно има феновена IPhone BlackBery както и може да се споменат таблетите Ipad Jojo може да продължим дискусията стана градивна тъкмо ще си подобрим познанията