fentg.com

ФОРУМЪТ на ФЕНОВЕТЕ на НТГ
Дата и час: Вто Дек 10, 2024 1:43 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Правила на форума

Натиснете за да видите правилата

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: ЖИТЕЙСКИ МЪДРОСТИ, ПРИТЧИ, ПРИНЦИПИ, ПРАВИЛА...
МнениеПубликувано на: Пет Яну 08, 2016 9:31 am 
Администратор
Аватар

Цитат:
29 цинични цитата от Чарлс Буковски

Прикачени файлове:
chb.jpg

Цитат:
Чарлс Буковски - поет, циник, пропаднал тип и икона - едва ли има човек, който да изпитва безразличие към легендарния американски писател. Роден на днешната дата през 1920 г., той е известен с безкомпромисния си език, любовта към обществените низини и безразборния си личен и професионален живот.
Предлагаме ви да си припомним за неговия особен, циничен, леко плашещ, но единствен по рода си и някак оптимистичен свят с помощта на собствените му думи.

Моята пияна от бира душа е по-тъжна от всички мъртви коледни елхи по света.

Почти всеки се ражда гений, а умира идиот.

Винаги ще се намери нещо, което да разруши живота ни. Зависи само кое или какво ще ни открие първо. Човек винаги е готов да бъде отнесен.

Ето кога разбираш, че си остарял — когато седиш и се питаш, къде отиде всичко.

Разликата между живота и изкуството е, че изкуството е по-поносимо.

Разликата между демокрацията и диктатурата е, че при демокрацията гласуваш първо и след това получаваш заповеди, докато при диктатурата не си губиш времето с гласуване.

Любовта е път със смисъл; сексът е смисъл сам по себе си.

На жените никога не им трябва благоразумие, единственото, което искат, е да си отмъстят емоционално на някого, за когото им пука прекалено много.

Красивите мисли и красивите жени никога не се задържат.

Можеш да затвориш тигър в клетка, но никога няма да си сигурен дали е укротен. При хората е по-лесно.

Задникът е лицето на душата на секса.

Най-лошото нещо за един писател е да познава някой друг писател, а когато познава голям брой други писатели, става ужасно. Все едно много мухи са кацнали на едно и също лайно.

В първата целувка, в първото чукане имаше драма. Хората бяха по-интересни в началото. После бавно, но сигурно започваха да се проявяват всички недостатъци и лудостта.

Началото на една връзка винаги е най-лесно. След това започват разкритията – и никога не свършват.

Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш; ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш; а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо.

Любовта се издържа, но само ако можеш да се справиш с психическото напрежение. Когато си влюбен, все едно се опитваш да носиш на гръб пълна кофа с лайна, докато прекосяваш пълноводна река от пикня.

С хората е така. Колкото повече ги опознаваш, толкова повече си личи колко са ненормални. Понякога това е забавно – поне в началото.

Смелостта е въпрос на стил в една безнадеждна ситуация, каквато е животът.

Дори само да живееш, преди да умреш, пак не е лесно.

Добрият писател знае кога да не пише.

Хората без морал често се смятаха за по-свободни, но най-често просто бяха лишени от способността да чувстват и да обичат. Така прегръщаха свободния секс. Мъртви, които чукат други мъртви. В тяхната игра нямаше риск или хумор – бяха трупове, които чукат други трупове.

Всичко е бягство: да играеш голф, да спиш, да ядеш, да ходиш, да спориш, да бягаш за здраве, да дишаш, да се чукаш...

Когато лъжеш някой човек за таланта му само защото седи срещу теб, това е най-непростимата лъжа от всички, защото така го насърчаваш да продължи и в крайна сметка да провали целия си живот просто защото няма талант. И все пак повечето хора постъпват точно така – най-вече приятелите и роднините.

Човек не може да сере срещу течението, братле.

Ако един човек не може да напише любовен разказ, от него няма полза.

И все пак, от време на време човек имаше нужда от жена – дори само за да си докаже, че е способен да си намери.

Какво може да постигне един поет, ако не изпитва болка? Болката е също толкова важна, колкото и пишещата машина.

Лудите и пияниците са последните светци на тази епоха.

Болници, затвори и бардаци – това са университетите на живота. Аз имам няколко висши образования. Заслужавам малко уважение.

Източник: Уикицитат

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Яну 08, 2016 9:50 am 
Администратор
Аватар

Цитат:
Онова, което търсиш, търси теб - РУМИ

Руми е поет и суфийски мистик, роден през 1207г. в Източна Персия. Според него истинската любов е мълчалива и неизразима словесно, а поезията единственото средство, с което може да откъсне обикновените хора от материалния свят, в който са приковани. Учител по философия, религия и право, той вижда ролята на Учителя като подбудител на ученика да открие силата на собствения си дух и да се завърне при самия себе си.

Можеш да различиш истинското от фалшивото, защото фалшивото предизвиква тревожно чувство в стомаха ти, докато истинското изпълва сърцето ти с тихо щастие.

„Знание“ означава непосредствен опит за огъня: ти самият да почувстваш огъня, а не да бърбориш за дима.

Тишината е езикът на Бога, всичко останало е лош превод.

Един камък не може да се раззелени, дори да стане свидетел на хиляда пролети.

Роден си с крила, защо предпочиташ да пропълзиш през живота?

Ако чашата ни е малка, нямаме право да обвиняваме морето.

Не тъжи. Всичко, което си изгубил, се връща при теб под друга форма.

Там, където има руини, има и надежда за съкровище.

Всичко във вселената се намира вътре в теб. Искай от себе си.

Преди книгите да се опитаме да прочетем себе си.

Зърната зоб, които слагаш в капана, не са проява на щедрост.

Душичке моя, каквото се отнасяше до вчерашния ден, си отиде с него. Днес трябва да се каже нещо ново.

Ако искаш винаги да светиш като ден, тогава изгори онази своя част, която прилича на нощ.

Ако душата ти не е радостна, когато очите ти са отворени, знай, че е затворено окото в сърцето ти. Отвори го.

За да може един човек да стигне до дома си, то той трябва да напусне много временни обиталища.

Човек, който говори не това, което чувства, се смята за ням, дори и да има сто езика.

Причината за всяка грижа е някакво лошо действие. Лошотията се дължи на твоите действия, а не на съдбата ти.

Знай, че делото, произлязло от твоята душа и тяло, се хваща за полата ти като твое дете.

Който има по-голяма амбиция, той понася и по-тежка рана.

Красавецо, недей да удряш по огледалото, когато видиш в него собствения си грозен нрав.

Ако птичка, чиито крила още не са се развили, се опита да лети, ще се превърне в залък за всяка кръвожадна котка.

Допитай се до самолюбието си относно делото, което смяташ да извършиш, и каквото те посъветва, ти направи обратното.

Малките герои побеждават своите врагове. Големите герои побеждават себе си.

Много от грешките, които виждаш у другите, са собствените ти грешки, отразени обратно към теб. В действителност, ти жигосваш и обвиняваш себе си.

Търси лекарството за болестта в привичките на болния.

Видяхме толкова хора без дрехи на гърба си. Видяхме толкова дрехи без хора вътре в тях.

Онзи, който търси нещо, ако ще да действа бавно, ако иска да е бърз, в края на краищата ще открие търсеното... Макар да си болен, немощен или заспал, върви право към онова, което търсиш, пожелай го.

Щом човек е доволен, значи е зарадвал някого, ако е разтревожен, значи е натъжил някого.

Ако търсиш подслон за душата, значи си душа; ако дириш парче хляб, си хляб; ако търсиш капка вода, си вода; ако си по дирите на жестокостта, си тиранин;ако дириш любов, си влюбен. Ти си онова, което жадува душата ти.

Бъди силен, без да проявяваш насилие, бъди мек, без да показваш слабост.

Повечето хора са канибали, не се подлъгвай по техните поздрави.

Човек не може да вижда всичко; нещата, които обичаш, те карат да ослепееш и оглушееш.

Светът е планина и нашите действия са викове, които ехото връща към нас.

Животът поставя пред нас различни видове храна, за да се види какви животни сме.

Бъди нащрек! Спри да изричаш "утре". Много "утре" са идвали и са отминавали. Ако не внимаваш, времето за сеене ще изтече.

Дори да нямаш нечий недостатък, може би по-късно в живота си ще развиеш този недостатък. Помисли върху това!

Един знаещ човек е знаещ поради любовта в сърцето си, а не заради бялата си брада.

Не ще спечелиш сърцето на Възлюбления, ако не пожертваш главата си.

Какво е любовта? Не ще научиш никога, докато не изгубиш себе си във Възлюбения.

Твоят интелект иска да полети нагоре, но твоите традиционни, общоприети схващания те задържат да се храниш долу от хранилката за птици.

Тъй като твоето зрение очевидно не е наред,
защо не опиташ да погледнеш навътре?
Заради живота продай онова, което виждаш навън –
това е една невероятно добра сделка!
Тогава ще получиш онова, което действително искаш.

Всички тези домове някога са били
фантазии на архитекта.
Тези солидни стени са се появили от идеи.
Всичко започва като нечий блян.
Погледни непредубедено света около теб.
Не е ли всичко това осъществени идеи?
Първо идва мисълта, след това осъществяването.
Ето как временната изява
изплува от вечната възможност.

Ангелите не могат да живеят на земята.
Животните не могат да живеят в небесата.
Ти имаш тяло на животно
и душа на ангел.
Можеш да ходиш по земята
и да се рееш в небесата.

Позволи ми да спра да гледам себе си
и да започна да гледам Теб,
защото Ти си по-близо до мен,
отколкото аз до самия себе си.

Живея на ръба на лудостта
и тропам по вратата
в търсене на смисъл.
Вратата се отваря.
Тропал съм отвътре.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Яну 08, 2016 4:34 pm 
Администратор
Аватар

Цитат:
Аз закъснях, не го правете и вие! (ПРИТЧА)

Имало преди много години голямо ябълково дърво. Едно малко момченце обичало да си играе на него всеки ден.
Катерело се до върха му, ядяло ябълките му, почивало си под сянката му. То обичало дървото и дървото обичало момчето да идва при него.
Минали години, момчето пораснало и вече не идвало толкова често.
Един ден момчето отишло при дървото, но изглеждало тъжно.

- Ела да си поиграеш с мен – казало дървото.

- Аз вече не съм дете и не си играя с дървета – отговорило момчето.

– Искам играчки, а за тях ми трябват пари.

- Съжалявам, но не мога да ти дам пари. Ако искаш може да откъснеш ябълките ми и да ги продадеш. Така ще имаш пари.

Момчето се оживило. Награбило всички ябълки от дървото и било щастливо. А после дълго време не се върнало.
Така дървото останало тъжно и самотно. Един ден момчето, което вече било пораснало дошло отново. Дървото се зарадвало от сърце.

- Ела да си играем.

- Нямам време. Трябва да изхранвам семейството си. Имам нужда от къща. Можеш ли да ми помогнеш?

- Съжалявам, но аз нямам къща. Но би могъл да отсечеш клоните ми и да ги използваш, за да си направиш свой дом.

Мъжът отсякъл всички клони на дървото и си тръгнал щастлив. После дълго време не се появил. Дървото стояло самотно и тъжно. Мъжът се върнал през един горещ летен ден. Дървото било изключително щастливо да го види.

– Ела да си играем!

- Остарявам. Искам лодка, за да си почина. Можеш ли да ми помогнеш?

– Използвай ствола ми, за да си направиш лодка. С нея ще пътуваш надалеч и ще бъдеш щастлив.

И така мъжът отсякъл дървото, за да си направи лодка. Отплавал с нея и дълго не се появил. Дошъл едва след много години.

- Прости ми, момчето ми. Вече нямам нищо за теб. Ябълките ми свършиха.

– Няма проблем, аз и без това нямам зъби да ги ям.

– Нямам и стъбло, по което да се катериш.

– Твърде стар съм за това.

– Наистина, нищо не мога да ти дам. Само един пън ми остана – казало дървото със сълзи на очите.

– Нищо не ми трябва, искам само място, където да си почина. Уморих се след толкова години.

– Добре! Един стар дървен пън е чудесно място за почивка.

Мъжът седнал, а дървото се усмихнало щастливо през сълзи. Това е историята на всеки от нас.
Дървото са нашите родители. Когато сме малки, ние обичаме да си играем с мама и татко.
После порастваме и ги напускаме. Идваме при тях само когато ни е нужно нещо или сме в беда.
Но каквото и да става, родителите ни ще бъдат наша опора и ще направят всичко, за да бъдем щастливи.
Може би мислите, че момчето е било жестоко с дървото, но всички ние се отнасяме с родителите си по този начин.
Приемаме ги за даденост. Оценяваме всичко, което правят за нас, едва когато вече е твърде късно…

АЗ ЗАКЪСНЯХ, НЕ ГО ПРАВЕТЕ И ВИЕ!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 11, 2017 12:37 pm 
Администратор
Аватар

Цитат:
18 мъдрости от индианските вождове

Добрият човек вижда добри знаци.

Родината е там, където се чувстваш добре.

Детето е гост в дома ти – нахрани го, поучи го и го пусни.

Всичко на този свят има своя песен.

В душата няма да има дъга, ако в очите не е имало сълзи.

Смърт няма. Съществува само преход между два свята.

Животът тече отвътре навън. Следвайки тази мисъл,ти сам ще станеш истина.

Всичко на земята има своя цел. Всяка болест има лек,всеки човек – предназначение.

Дори мъртвата риба може да плува по течението.

Ако забележиш, че яздиш мъртъв кон – слез.

За да чуеш себе си, е необходимо да мълчиш с дни.

Този, който мълчи, знае два пъти повече от бърборещия.

Ако имаш какво да кажеш, повдигни се, за да те видят.

Добре казаната дума е по-добра от точно хвърлената томахавка.

Човек е длъжен сам да прави стрелите си.

Когато видиш, че гърмящата змия се кани да нападне, удари я пръв.

Погледни следите от твоите мокасини, преди да съдиш постъпките на другите.

Разкажи ми и ще забравя, покажи ми и няма да запомня, накарай ме да участвам и ще разбера.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 11, 2017 12:39 pm 
Администратор
Аватар

Цитат:
32 индийски мъдрости

1. Умният човек не вярва на всичко, което чуе, не казва всичко, което знае, и не харчи всичко, което има.

2. Остатъкът от дълга, от огъня и от врага се появяват отново.

3. Не можем да променим посоката на вятъра, но можем да настроим платната.

4. Не обвинявайте Бог, че е създал тигъра, а му благодарете, че не му е дал крила.

5. Където жените са уважавани, там витаят боговете.

6. Трудолюбието е дясната ръка на съдбата.

7. В бедността е коренът на кавгите.

8. Парите, жените и земята са коренът на всички беди.

9. Четири дни — лунна светлина, след това — тъмна нощ.

10. Шепа по шепа ли пестиш — слон на портата ще вържеш.

11. Дяволът изяжда парите на скъперника.

12. Желанието е коренът на всички беди.

13. Ако живееш до реката, трябва да се сприятелиш с крокодила.

14. Великите умове обсъждат идеи, посредствените умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората.

15. Всеки пътник отговаря сам за собствения си багаж.

16. За посредствения човек, посредствеността изглежда велика.

17. Крадецът мисли, че всички крадат.

18. Може да се облегнеш само на това, което се съпротивлява.

19. Никой не се е загубил по прав път.

20. Усмивката, която изпратите, винаги се връща.

21. По-добре е да си сляп, отколкото да виждаш нещата само от една гледна точка.

22. Трябва да стоиш на пет метра от колата, на десет метра от коня, и на сто - от слона, но разстоянието, на което трябва да стоиш от злия човек, не може да бъде измерено.

23. Глупостта не познава страха.

24. Когато избухне огънят е късно да копаеш кладенец.

25. Оковите и златни да са – тежат.

26. Първо заслужи – после искай.

27. На щастливия човек всички му се струват щастливи.

28. Да си върнеш дълговете е като да имаш цяло състояние.

29. Разливай с едната ръка, събирай – с двете.

30. Който взима крадено, също е крадец.

31. Този който е далече, ако е в сърцето ти - стои до теб. Този, който стои до теб, е далече, ако мислите ти са далече от него.

32. Когато жабите крякат, по-добре да мълчиш.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 11, 2017 12:40 pm 
Администратор
Аватар

Цитат:
39 китайски мъдрости

1. Вместо да проклинаш тъмнината, запали свещ.

2. Изпуснатата риба е винаги голяма.

3. Провал не е когато паднеш, а когато откажеш да се изправиш.

4. Който те клевети зад гърба ти, той се бои от теб. Който те хвали в очите, той те презира.

5. Учителите отварят вратата, но ти трябва да влезеш сам.

6. Преди да се разсърдиш - преброй до сто. Преди да удариш - преброй до хиляда.

7. Дадат ли ти залък, отплати се с цяла крина.

8. Търпението в момент на гняв ще ти спести много дни на страдание.

9. Който бързо се съгласява, рядко удържа на думата си.

10. Силният пълководец няма слаби войници.

11. Мъдрият човек сам взима решенията си, невежият следва общественото мнение.

12. Съди себе си така, както съдиш другите. Прощавай на другите така, както прощаваш на себе си.

13. Пиеш ли вода, мисли за извора.

14. И най-дългото пътешествие започва с една-единствена стъпка.

15. Ако нещо е отминало, не говори повече за него. Трудно е да събереш пролятата вода.

16. Провалиш ли се сам, сам се изправяй.

17. От откраднат ориз вкусна храна няма да свариш.

18. Когато си богат, не забравяй за бедността. Но когато си беден, не мисли за богатства.

19. Една усмивка може да изтрие милион тревоги.

20. Знаеш ли - говори, каквото знаеш. Не знаеш ли - казвай, че не знаеш.

21. Чуй и ще забравиш. Виж и ще запомниш. Преживей и ще разбереш.

22. Ако искаш да си щастлив за един час, подремни. Ако искаш да си щастлив цял живот, помогни на някого.

23. Не се страхувай от бавното израстване. Страхувай се от това да стоиш неподвижно.

24. Времето е пари, но е трудно да използваш парите, за да получиш време.

25. Кучето няма да напусне стопанина си, защото е беден.

26. Ако искаш 1 година благоденствие - засей зърно. Ако искаш 10 години благоденствие - посади дърво. Ако искаш 100 години благоденствие - възпитавай хора.

27. Една вечер сладки приказки с умен човек струват колкото десет години над книгите.

28. Родителите са ти дали живот, волята си възпитавай сам.

29. Водата може да носи кораба, но и може и да го потопи.

30. Можеш да си върнеш загубеното злато, но изгубеното време – никога.

31. Да отделиш цяла година, за да откриеш подходящия учител е по-важно и от цели три години учене.

32. Не хвърляй много камъни само по една птица.

33. Всяка усмивка добавя десет години към живота ти.

34. Запази зеленото дърво в сърцето си и някой ден пойна птица ще свие гнездо в него.

35. Искаш ли да оставиш пиенето, погледни трезвен пияния.

36. Голямата радост крие печал, в прекомерните желания се спотайват беди.

37. На дълъг път научаваш издръжливостта на коня си. С дълго изминалото време научаваш истинския характер на приятелите си.

38. Самородното злато, дори да го претопиш, не губи своя предишен цвят.

39. С малка брадва може да се повали голямо дърво.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Мар 17, 2017 5:04 pm 
Администратор
Аватар

Цитат:

Мерилото за интелекта е умението да се променяш ~ Алберт АЙНЩАЙН

„Има два начина да изживееш живота си.
Единият е като мислиш, че чудеса не съществуват.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо.“

Всички от детството си знаят, че еди-какво си и еди-какво си е невъзможно.
Но винаги се намира някой невежа, който не знае това. Той и прави откритие.

Всеки е гений. Но ако се съди по способността на една риба да изкачи някое дърво,
тя ще живее целия си живот смятайки, че е глупава.

Умните хора знаят как да решат проблемите си, мъдрите - как да ги избегнат.

Ако A е успехът в живота, то тогава A е равно на x + y + z, където x е работата,
y е забавлението, а z е да си държиш устата затворена.

Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят.

Интелектът е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили в училище.

Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът.

Интуитивният ум е свещен дар, а рационалният ум е верен слуга.
Ние създадохме общество, което почита слугата, а забравя за свещения дар.

Ако не можете да обясните нещо на едно дете, то това значи, че вие самият не го разбирате.

Знам със сигурност, че нямам никаква особена дарба; любопитството, отдадеността и инатът,
съчетани със самокритичност, са нещата, които ме доведоха до идеите ми.

Малкото знание е опасно нещо, впрочем, както и голямото.

Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.

Безумие е постоянно да правиш едно и също нещо, и да очакваш различен резултат.

Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене,
който сме използвали, когато сме ги създавали.

Анонимността не е извинение за глупостта.

Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно, отколкото да разделиш атома на частици.

Здрав разум е наборът от предразсъдъци, с които човек се е сдобил до 18-годишната си възраст.

Малцина са способни да изразяват спокойно мнения, разминаващи се с предрасъдъците на социалното им обкръжение.
Повечето хора не са в състояние да формират такива мнения.

Толкова много от нас се срамуват от дрипави дрехи и изтъркани мебели,
нека повече да ни е срам от дрипавите идеи и изтърканите философии...
Би било много жалко, ако хартията е по-хубава от месото, увито в нея.

Очевидна е хармонията в космоса, която аз, с моя ограничен човешки ум, успявам да схвана,
но въпреки това, все още има хора, които казват, че Бог не съществува. А това, което наистина ме вбесява,
е фактът, че тези хора твърдят, че аз поддържам техните възгледи.

Аз виждам образа, но моето въображение не може да ми нарисува художника на този образ.
Виждам часовника, но не мога да си представя часовникаря.
Човешкият ум не е в състояние да си представи четирите измерения.
Как може тогава да си представи Бога, пред Когото хилядите години и хилядите измерения са като едно?

Пред Бога ние сме еднакво умни, по-точно – еднакво глупави.

Ето ги и фанатичните атеисти, чиято нетолерантност е от същия вид
като нетолерантността на религиозните фанатици и произлиза от същия източник.
Атеистите са като роби, които все още усещат тежестта на веригите си, вериги, които те са отхвърлили след мъчителна борба.
Атеистите са същества, които поради злобата си срещу традиционната религия – т. нар. “опиум за народите” – не могат да изтърпят музиката на небесните сфери. Но Чудото на природата не става по-малко поради факта, че едни или други хора са неспособни да го схванат чрез стандартите на човешките цели и човешките нрави.

Бих искал да знам мислите на Бог; останалото са подробности.

Всеки, който се занимава сериозно с наука, постепенно се убеждава,
че един Дух се проявява в законите на Вселената;

Дух, Който е безкрайно по-могъщ от духа на човека и пред лицето на Когото ние, с нашите скромни възможности, трябва да се смирим.
По този начин научните изследвания водят към едно специфично религиозно чувство, което е твърде различно от наивната религиозност.

Особено изглежда нашето положение на тази земя. Всеки от нас се появява тук не по собствено желание и без да е молил за кратък престой, без да знае защо и за какво, във всекидневния живот ние само чувстваме, че човек е тук заради другите, заради тези, които обича, и много други, свързани с него човешки същества.

Свободата на човека в съвремения свят прилича на свободата, която има човек,
който решава кръстословица: теоретически, той може да впише която и да е дума,
но практически, той трябва да впише само една, за да реши кръстословицата.

Личният пример не е основният начин да влияеш върху другите хора, това е единственият начин.

Религията, Изкуството и Науката - това са клони на едно и също дърво.

Зная защо има толкова много хора, които обичат да цепят дърва. В тази дейност те незабавно виждат резултатите.

Който обича да марширува, напразно има мозък в главата – гръбначният му е напълно достатъчен.

Нещата трябва да са възможно най-опростени, но не и прости.

Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново.

Най-трудното за разбиране нещо на света е данъкът върху доходите.

Никога не мисля за бъдещето. То така или иначе идва достатъчно бързо.

Единствената причина за съществуване на времето е това, че нещата не се случват едновременно.

Различията между минало, настояще и бъдеще са само една ужасно настойчива илюзия.

Обичам да пътувам, но мразя да пристигам.

Три неща ми дават представа за вечността: "Престъпление и наказание", звездите и Дон Кихот.

Човек не бива да преследва цели, които са лесно осъществими, а трябва да развие инстинкт за онова,
което е едва постижимо чрез най-голямото усилие, на което е способен.

Колкото повече е Знанието, толкова по-малко е Его-то. Колкото по-малко е Знанието, толкова по-голямо е Его-то.

Човек започва да живее тогава, когато разбере, че може да живее извън себе си.

Нищо не допринася такава полза за човешкото здраве и не увеличава шанса за съхранение на живота на Земята,
както разпространението на вегетарианството.

На младини забелязах, че големият пръст на крака рано или късно прави дупка на чорапа. Затова спрях да нося чорапи.

Когато мъж разговаря с красиво момиче в продължение на час, му се струва, че е минала секунда.
Но ако седне на гореща печка, секундата му изглежда като час. Това е относителността.

Ако имам един час да реша даден проблем, бих отделил 55 минути да мисля за проблема и 5 за решението.

Аз мисля ли, мисля, с месеци и години, и деветдесет и девет пъти заключението е грешно. На стотния път се оказвам прав.

Не съм чак толкова умен. Просто по-дълго мисля над въпросите.

Ако фактите не подкрепят теорията, променете фактите.

Ако човек е небрежен към дребните подробности, не може да му се има доверие за големите неща.

Ако пчелите изчезнат от лицето на земята, на хората няма да им останат повече от четири години живот.

Не знам какви оръжия ще се използват в Третата световна война, но Четвъртата ще се води с тояги и камъни.

Технологичният прогрес е като брадва в ръцете на патологичен престъпник.

Светът няма да бъде разрушен от тези, които вършат зло, а от тези, които ги наблюдават и не правят нищо по въпроса.

Не се подчинявай на властта, ако това противоречи на принципите ти.

Слабостта на позицията става слабост на характера.

Всеки човек е задължен, в известна степен, да върне на света толкова, колкото е взел от него.

Аз се научих да гледам на смъртта като на стар дълг, който рано или късно ще трябва да се изплати.

За да ме накаже за отвращението ми към авторитетите, съдбата ме направи авторитет.

Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него.

Човек трябва да живее твърде дълго, за да разбере колко кратък е животът.

Безвкусно е живота да се удължава изкуствено.

Ако моята теория за относителността се потвърди, немците ще кажат, че съм немец, а французите – че съм гражданин на света;
но ако теорията ми бъде опровергана, французите ще ме обявят за немец, а немците – за евреин.

Има един въпрос, който ме кара да се чудя: другите ли не са в ред или аз съм лудият?

Засекли се на един коктейл Мерилин Монро и Алберт Айнщайн.
– Представяте ли си, ако се оженим и имаме деца, господин Айнщайн? Деца, които да имат вашия ум и моята красота, то те тогава ще са съвършените деца.
Айнщайн само я погледнал и казал:
– А представяте ли си, да са с моята външност и вашия интелект?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Окт 26, 2017 7:55 am 
Администратор
Аватар

Цитат:
Лао Дзъ

.. Лао Дзъ е един от най-известните китайски философи.
Той е по-възрастен съвременник на Конфуций, който поставя началото на конфуцианството.
Лао е бил пазач на имперските архиви в Лоян, провинция Хънан, през 6 век пр. Хр.,
от където черпи невероятната си мъдрост и познания.

През целия си живот Лао Дзъ учи, че Дао - пътят, който може да се назове, не е вечното Дао.
„Дао, което е Дао, не е Дао, което е Дао“, гласи една от шеговитите му фрази.
Но според една от древните легенди, докато пътувал навътре в пустинята,
за да се пренесе спокойно в отвъдното, един от пазачите на портите в северозападен Китай
го убеждава да запише за поколенията Учението, което проповядвал.

Така се ражда единствената му книга „Дао Дъ Дзин“. С нея поставя основите на Даоизма.
Това е активна и холистична концепция, която не е статична.

Същността на тази система е концентрирана в главите на тази книга,
на брой осемдесет и една или всичко 5000 думи — които вече 2500 години
оказват едно от най-силните влияния върху китайската мисъл, философия и култура.
Тяхната универсалност се използва в пословиците, фолклора, бойните изкуства,
но така и в съвременната модерна наука, чак до бизнеса в неговия най-модерен вид.
Докато конфуцианството се свързва с днешните практически правила за поведение,
Даоизмът третира като едно по-високо, много по-глобално по обхват, по-духовно ниво на съществуване.

А ето и 30 универсални правила на Лао Дзъ, чиято мъдрост е валидна и днес.

Правете трудните неща, докато са още лесни и великите неща, докато са още малки.

Едно хиляда километрово пътешествие започва с първата крачка.

Ако не промените посоката си, ще се озовете там на където сте се насочили.

Природата постига всичко, без да бърза.

Властта над другите е сила. Властта над себе си е истинско могъщество.

Когато се освободя от това което съм, ставам това, което мога да бъда.

Тези, които имат знания не могат да пророкуват. Тези които пророкуват нямат знания.

Който не вярва достатъчно, няма да спечели доверието на другите.

Мравката, която се движи, върши повече работа от един задрямал вол.

Отговорът се крие в центъра на нашата същност. Ако знаете кой сте ще знаете и какво искате.

Великите неща са съставени от малки дела.

Богат е този, който е доволен.

Който получава има малко. Който дарява има много.

Когато сте себе си и не се сравнявате или конкурирате с другите, всички ви уважават.

Пътешественика няма фиксирани планове и няма за цел да пристигне.

Музиката в душата може да бъде чута от Вселената.

Бъдете доволни от това, което имате. Радвайте се на нещата такива каквито са.

Когато осъзнаете, че нищо не ви липсва, целия свят ви принадлежи.

Ако осъзнаете, че всичко се променя, няма да се крепите за нищо.

И най-дългото пътешествие започва с първата крачка.

Добрите думи раждат доверие, добрите помисли раждат мъдрост, добрите постъпки раждат любов.

Спрете злото, докато не съществува, задръжте болестта преди да се появи.

Да виждаш нещата такива, каквито са, е лесно. Силата е в това да можеш да ги приемеш.

Да познаваш другите е умение. Да познаваш себе си е същинска мъдрост.

Да обичаш някого, ти дава сила. Да бъдеш обичан от някого, ти дава смелост.

Смисълът на живота придава онова което му липсва.

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо.

Бедите на целия свят тръгват от дреболии, така както и великите дела се състоят от по-дребни.

Големият човек се придържа към същественото и оставя нищожното. Той върши всичко според правдата и никога не разчита на законите.

Бъдете внимателни към своите мисли - те са началото на вашите постъпки.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Мар 18, 2018 8:15 pm 
Администратор
Аватар

Цитат:
26 безценни съвета, за които сме благодарни на Дейл Карнеги
Авторът на прочутата фраза: „Ако животът ти поднесе лимон, направи си лимонада!" Дейл Карнеги,
един от най-известните публицисти, психолози и лектори, ни е завещал безценно богатство
от мъдрост и житейско вдъхновение. Той винаги е живял и творил, воден от максимата,
че в света няма лоши хора. Има просто неприятни обстоятелства, с които трябва да се борим,
но без да съсипваме живота си и настроението на околните.

26 негови мисли и съвети, които със сигурност ще направят деня ви по-добър. А защо не и живота...

1. Дръж се така, все едно наистина си щастлив, и действително ще станеш по-щастлив.

2. Бъдете заети. Това е най-евтиното лекарство на земята - и едно от най-ефективните.

3. Ако искате да събирате мед, не разбутвайте кошера.

4. Тайната на нашето нещастие е, че имаме прекалено много свободно време да мислим за това, щастливи ли сме или не.

5. Не критикувайте, не осъждайте, не се оплаквайте.

6. Ако се интересувате от другите, за два месеца можете да си създадете повече приятели, отколкото ако в продължение на две години се опитвате да накарате другите да проявят интерес към вас.

7. Тежестта на бъдещето, прибавена към бремето на миналото, в настоящето могат да препънат и най-силния.

8. Ако се стремите да станете добър събеседник, станете преди всичко добър слушател.

9. Бъдете в състояние да застанете на позицията на другия човек и да разберете от какво се нуждае той, а не вие. Ако успеете да направите това, целият свят ще бъде с вас.

10. Всеки човек поне по пет минути на ден е пълен идиот. Важното е да не се превишава този лимит.

11. Критиката е като пощенски гълъб - винаги се връща обратно.

12. Представете си най-лошите последици, до които може да доведе някоя ваша постъпка, приемете ги предварително и действайте!

13. За мъдрия човек всеки ден започва нов живот.

14. Щастието не зависи от това кой сте и какво имате, то зависи предимно от това какво мислите.

15. Помнете, че децата много обичат да слушат разговорите на възрастните. Затова винаги бъдете нащрек.

16. Човек, който говори само за себе си, мисли само за себе си.

17. Страхът не съществува никъде в по-големи количества отколкото в нашия ум.

18. В света има само един начин да спечелиш любовта – да престанеш да я търсиш и да започнеш да я даваш, без да очакваш благодарност.

19. Не се страхувайте от враговете, които ви нападат. Страхувайте се от приятелите, които ви ласкаят.

20. Направи нещо, от което се страхуваш и продължи да го правиш. Това е най-бързият и сигурен начин да преодолееш страха си.

21. В този свят всеки търси щастие и съществува само един верен начин да го намериш. Това е контролът над своите мисли. Щастието не зависи от външни условия.

22. Повечето от важните неща в света са били постигнати от хора, които са продължавали да пробват, дори когато е изглеждало, че няма никаква надежда.

23. Ако искате да намерите щастието, престанете да мислите за благодарността и неблагодарността. Отдайте се на вътрешната радост, която ни носи самото отдаване.

24. Постъпвайте като генерал Айзенхауер - никога не отделяйте и минута в мислите си за хора, които са ви неприятни.

25. Помнете, че събеседникът ви може изобщо да не е прав. Но той не мисли така. Не го съдете.

26. Ако някой се опитва да те употреби за своите цели, зачеркни го от списъка с познатите си.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Мар 19, 2018 8:37 am 
Администратор
Аватар

Цитат:
10 незабравими съвета от психолога Дейл Карнеги
Не критикувайте, не осъждайте, не се оплаквайте!

1. Ако искате да намерите щастието, престанете да мислите за благодарността и неблагодарността, и се предайте на вътрешната радост, която ни носи самото отдаване.

2. Никога не се опитвайте да си разчиствате сметките с враговете, защото по този начин ще нанесете на себе си много повече щети, отколкото на тях.

3. Постъпвайте като генерал Айзенхауер: никога не отделяйте и минута в мислите си за хора, които са ви неприятни.

4. Не критикувайте, не осъждайте, не се оплаквайте.

5. Помнете, че събеседникът ви може изобщо да не е прав. Но той не мисли така. Не го съдете.

6. Учете се да се поставяте на мястото на човека срещу вас и да разбирате от какво точно се нуждае той, а не вие. Светът е зад този, който успее да го направи.

7. Ако някой се опитва да те употреби за своите цели, зачеркни го от списъка с познатите си.

8. Ако съдбата ти поднесе лимон, направи си от него лимонада.

9. Бъдете заети. Това е най-евтиното лекарство на земята — и едно от най-ефективните.

10. Дръж се като че ли наистина си щастлив и наистина ще намериш щастието.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]