fentg.com

ФОРУМЪТ на ФЕНОВЕТЕ на НТГ
Дата и час: Вто Окт 03, 2023 3:54 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Правила на форума

Натиснете за да видите правилата

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: ЖИТЕЙСКИ МЪДРОСТИ, ПРИТЧИ, ПРИНЦИПИ, ПРАВИЛА...
МнениеПубликувано на: Сря Авг 06, 2014 10:41 am 
Администратор
Аватар

Цитат:
Вечните мъдрости на Далай Лама

1. За щастието
Щастието не идва наготово. То е резултат от твоите действия.

2. За силата
Ако мислиш, че си прекалено малък, за да притежаваш силата да промениш нещо, опитай се да заспиш с комар, докато край теб има комар.

3. За потенциала
Ако всеки от нас осъзнае потенциала, който носи в себе си, светът наистина ще стане по-добър.

4. За любовта
Любовта е отсъствието на желание да съдиш другия.

5. За тревожността
Ако ситуацията може да се оправи, значи няма смисъл да се тревожиш. Ако не може да се оправи, значи няма да помогне, ако се тревожиш. Изобщо, безсмислено е да се тревожиш.

6. За успеха
Съди за своя успех по това, от което ти се е наложило да се откажеш, за да го постигнеш.

7. За късмета
Помни, че понякога да не получиш това, което искаш, е всъщност голям късмет.

8. За риска
Знай, че големият успех и голямата любов изискват и голям риск.

9. За вътрешния мир
Ключът към щастието е вътрешният мир. Когато си го постигнал, няма значение какви външни проблеми те спохождат. Ако не си в мир със себе си, колкото и комфортен и уреден да е животът ти, различните обстоятелства вечно ще те карат да се чувстваш тревожен, несигурен, нещастен.

10. За усамотението
Всеки ден прекарвай малко време насаме със себе си. Това ще ти помогне да станеш по-уравновесен и по-позитивен.

11. За враговете
Врагът е твоят най-добър учител. Той те провокира да откриеш и изявиш своите най-силни страни.

12. За мира
Мирът не е липса на конфликти. Различия винаги ще същестуват. Важното е обаче да се разрешават с мирни средства, разбирателство и състрадание.

13. За състраданието
Днес състраданието се приема като радикално и странно поведение. Но ти бъди състрадателен - не само към твоите близки. Към всички хора. Към познатите и непознатите. Защото без състрадание светът е обречен.

14. За споровете
Когато спориш с любим човек, говори само за конкретната ситуация. Не намесвай миналото.

15. За ценностите
Бъди готов да се промениш, но не изневерявай на ценностите, в които вярваш.

16. За уроците
Когато губиш нещо, не губи и урока.

17. За правилата
Три правила ще ти помогнат да живееш по-добре: уважавай себе си, уважавай другите, бъди отговорен за своите действия.

18. За приятелите
Бъди благодарен на приятеля, който показва твоите недостатъци и грешки. Отнасяй се с него така, сякаш ти е разкрил голямо съкровище... Не позволявай на дребен спор да разруши голямо приятелство.

19. За грешките
Когато осъзнаеш, че си направил грешка, не губи време в самообвинения. Просто веднага се заеми да я поправиш.

20. За надеждата
Каквото и да става, не се предавай. Работи върху сърцето си. Прекалено много работим върху умовете си, вместо върху сърцата си.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Авг 15, 2014 11:52 am 
Администратор
Аватар

Цитат:
12 мъдри съвета за живота от 90-годишна жена

Блогърът Марк е обобщил 12 съвета за живота, четейки дневника, който неговата 90-годишна баба му завещава преди да почине. И това всъщност са 12 изключително мъдри и безценни „съкровища“, които си струва да прочетем и следваме. Затова ето ги и тях…

1. Без значение къде си или през какво преминаваш, винаги вярвай, че има светлинка в края на тунела. Дишай в бъдещето, издишай миналото. Никога не очаквай, не бъди арогантен и не изисквай. Само давай най-доброто от себе си. Контролирай това, което можеш да контролираш. И след това остави нещата да се случват. Защото веднъж, щом си сторил каквото можеш, ако е писано ще се случи. Ако не, ще видиш стъпките напред, които трябва да бъдат предприети.

2. Животът може да бъде простичък отново. Само избери да се съсредоточиш върху едно нещо в едно конкретно време. Няма нужда да опитваш да вършиш всичко и не е необходимо да опитваш да правиш всичко точно сега.

3. Позволи на другите да те приемат такъв какъвто си, или изобщо да не те приемат. Говори своята истина дори гласът ти да трепери. Когато си себе си слагаш нещо хубаво в света, което не е било там по-рано.

4. Ти не си този, който беше, и това е нещо нормално. Бил си наранен. Преминал си пред много възходи и падения, които са те направили този, който си днес. С годините толкова много неща са се случили. Неща, които са променили начина ти на мислене, научили са те на уроци и са принудили духа ти да израсне. Докато времето минава, никой не остава същия. Някои хора ще ти казват, че си се променил. Отговори им с думите: „Разбира се, че съм се променил. Това е животът. Но все още съм същия човек“.

5. Всичко, което се случва, ти помага да растеш, дори да е трудно да го разбереш в момента. Обстоятелствата ще те направляват, ще те коригират и усъвършенстват с времето. Но каквото и да правиш се дръж за надеждата.

6. Не се учи как да станеш богат, учи се как да станеш щастлив. Така, като остарееш ще знаеш стойността на нещата, не цената им. В края на живота си ще разбереш, че най-добрите дни са били тези, в които не си имал нужда от нищо изключително и специално да се случи, за да се усмихваш. Тогава просто си осъзнал моментите и си се почувствал благодарен, търсейки нищо повече и нищо друго. Това е истинското щастие.

7. Бъди решен да бъдеш позитивен. Разбери, че най-голямата част от нещастието ти или от болката ти не са определени от обстоятелствата, а от твоята гледна точка.

8. Обръщай внимание на тези, за които те е грижа. Понякога, когато някой, който обичаме, каже „Добре съм“, той има нужда да го погледнем в очите, да го прегърнем и да му отговорим „Знам, че не съм“. И не се разстройвай, ако някои хора се сещат за теб само когато имат нужда от теб.

9. Понякога трябва да пуснеш някой твой близък на свобода, за да му позволиш да израсне.

10. За да получиш резултатите, към които усилено се стремиш, понякога трябва да се отделиш от хората, които не служат на твоите най-добри интереси. Това ще ти позволи да откриеш свободно пространство за тези, които те подкрепят. Случва се основно, докато израстваш като човек. Затова открий кой си и какво искаш и когато осъзнаеш, че хората, които познаваш откакто се помниш не виждат нещата, както теб, запази прекрасните спомени и направи крачка напред.

11. По-добре е да погледнеш назад и да си кажеш „Не мога да повярвам, че направих това”, вместо да си помислиш „Иска ми се да бях го сторил”. Накрая хората ще те съдят по един и същи начин при всички случаи. Затова не се опитвай да живееш така, че да ги впечатлиш.

12. Ако търсиш щастлив край и не можеш да го откриеш, може би е време да започнеш да се оглеждаш за ново начало. Приеми, че трябва да се проваляш. Така се учиш. Най-силните хора са тези, които се усмихват на големите трудности с искрена усмивка. Правят го, защото знаят, че няма да позволят на нищо да ги повали и ще се придвижат към ново начало, ако е необходимо.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 7:38 pm 
Администратор
Аватар

Цитат:
Стоял край пътя един просяк с протегната за подаяния ръка. По някое време покрай него минал един богаташ на кон и го ударил с камшика си през лицето.

А просякът, загледан в отдалечаващия се конник, бодро го благословил:

- Бъди щастлив!

Местен селянин станал свидетел на сцената, чул думите на несретника и го попитал:

- Защо му отвърна по този начин? Нима си толкова смирен?

- Не! Просто, ако наистина бе щастлив, никога не би му хрумнало да ме удари.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 7:42 pm 
Администратор
Аватар

Цитат:
Сократ бил един от най-големите мъдреци на Древна Гърция. Веднъж един човек отишъл при великия философ и му казал:
- Знаеш ли какво научих току-що за един твой приятел!
- Чакай малко – спрял го Сократ. – Преди да ми разкажеш, иска ми се да направя проверката с трите сита.
- Трите сита ли? – зачудил се човекът.
- Ами да – казал Сократ.
– Преди да разказваш разни неща зад гърба на другите, хубаво е да отделиш малко време, за да помислиш какво точно се готвиш да кажеш. Това наричам „проверка с трите сита”. Първо е ситото на Истината. Проверил ли си дали това, което искаш да ми кажеш, е вярно?
- Не, просто чух другите да говорят...
- Добре. Значи не знаеш дали е вярно. Дай сега да пробваме с второто сито, то е ситото на Добротата. Това, което ще ми разкажеш за приятеля ми, нещо хубаво ли е?
- Ами не, напротив!
- Значи – продължил Сократ – искаш да ми разкажеш лоши неща за мой приятел, без дори да знаеш дали са верни.

Но може би все пак ще успееш да минеш успешно проверката, защото остава последното сито – на Ползата. Ще ми бъде ли от полза да ми разкажеш това, което си научил за приятеля ми?
- Хм... Всъщност – не особено.
- Тогава – заключил Сократ- ако това, което имаш да ми казваш, не е нито вярно, нито хубаво, нито полезно, защо въобще ще ми го казваш?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2015 7:47 pm 
Администратор
Аватар

Цитат:
Започни от себе си

Думите, които ще прочетете по-долу, са написани върху надгробната плоча на англикански епископ в Криптата на Уестминстърското абатство:

Когато бях млад и свободен и въображението ми не знаеше граници, мечтаех да променя света. Като започнах да остарявам и помъдрявам, открих, че светът няма да се промени, така че поукротих стремежите си и реших да променя само страната, в която жиееех.

Но и тя изглеждаше непоклатима.

В залеза на моя живот, в последен отчаян опит се залових да променя поне моето семейство, най-близките ми, но уви, те не искаха и да чуят.

Сега, когато лежа на смъртния си одър, внезапно прозрях: ако най-напред бях променил себе си, тогава, чрез моя собствен пример щях да променя семейството си.

Вдъхновен и насърчен от моите близки, щях да мога да направя и страната си по-добра, а кой знае, може би дори щях да успея да променя света.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 13, 2015 4:14 pm 
Администратор
Аватар

Цитат:
Когато човек вярва в себе си,
не се опитва
да убеждава другите.

Когато е доволен от себе си,
не се нуждае
от одобрението
на другите.

Когато човек се приема, целият свят го приема.
АКО сте депресирани, живеете в миналото.
АКО сте загрижени, живеете в бъдещето.
АКО сте в мир, живеете в настоящето.
Лао Дзъ

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Фев 14, 2015 10:40 am 
Администратор
Аватар

Цитат:
Кой учител е най-добър? – Страданието.
Кой учител е най-лош? – Удоволствието.
Кое умение е най-рядко? – Умението да даваш.
Кое умение е най-добро? Умението да прощаваш.
Кое умение е най-трудно? – Умението да мълчиш.
Кое умение е най-важно? – Умението да питаш.
Кое умение е най-нужно? – Умението да слушаш.
Коя борба е най-опасна? – Фанатичната.
Коя привичка е най-неприятна? – Хитростта.
Коя привичка е най-вредна? – Словоохотливостта.
Кой човек е най-слаб? – Считащият себе си за най-силен.
Кой човек е най-разумен? – Този, който следва сърцето си.
Коя привързаност е най-опасна? – Привързаността към тялото.
Кой човек е най-беден? – Този, който от всичко най-много обича парите.
Кой човек е най-близо до Бога? – Милосърдният.
Как да се противопоставим на бедите? – С радост.
Как да се противопоставим на страданието? – С търпение.
Кое отличава здравата душа? – Вярата.
Кое откроява боледуващата душа? – Безнадеждността.
Кое е признак на неправилна постъпка? – Раздразнението.
Кое отличава добрата постъпка? – Мирът в душата.

Слабият човек – Побеждава другите.
Силният човек – Побеждава себе си.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Фев 14, 2015 10:43 am 
Администратор
Аватар

Цитат:
10 дзен заповеди, които ни карат да се променяме

1. Ако обичаш някого, ти не трябва да се месиш в личния му живот. Не смей да нарушиш границите на неговия вътрешен мир.

2. Престани да мислиш как да получиш любов и започни да даваш. Давайки, ти получаваш. Друг път не съществува.

3. Започни да живееш сега. Не започвай да се готвиш за живота, който би бил в бъдещето ти.

4. Всички страдания в света идват от това, че напълно си забравил нуждата да живееш, ти се занимаваш с дейност, която няма никакво отношение към живота.

5. Ако искаш да живееш, научи това: приемай нещата такива, каквито са, и приемай себе си такъв, какъвто си.

6. Ако си богат, не мисли за това, ако си беден - не приемай бедността си твърде сериозно.

7. Прави много грешки, но помни: не извършвай една и съща грешка два пъти. И така ще растеш.

8. Длъжен си да знаеш, че свободата - това е висша ценност, и ако любовта не ти дава свобода - това не е любов.

9. Всеки учи някого, какъв трябва да бъде, и никой от от тях не е удовлетворен.

10. Ти си голям любител на създаването на своите проблеми ... просто разбери това, и проблемите ти внезапно ще изчезнат.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Фев 14, 2015 11:37 am 
Администратор
Аватар

Цитат:
Учителят Петър Дънов - 7 мисли за по добър живот

Учителят - пътят към святата Истина

Не разваляй това, което природата е наредила.
С нея на състезание не ходи
и нищо насила от нея не вземай.

Не чакай светът да се оправи,
че после и ти да се оправиш.
Оправи се първо ти!

Чистите мисли укрепват ума, чистите чувства
укрепват сърцето, а чистите и благородни постъпки
укрепват волята.

Старайте се да бъдете
със светли умове
и добри по сърце,
за да разбиете всички
отрицателни мисли,
които ви се отправят.

Тези, които имат силна и добра мисъл,
във всичко успяват.

Казвам: Никога не бързайте - нито в мисълта,
нито в храненето, нито в говоренето.
Нека всичко става бавно, но обмислено.

Настоящето е най-красивото положение.

Facebook страница

Книги за Учителя може да намерите
в онлайн книжарница
http://www.elixiria.bg/

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Фев 14, 2015 2:31 pm 
Администратор
Аватар

Цитат:
Учителят Петър Дънов - 14 мисли за Любовта

За всеки човек е определено кой да го обича. И всеки трябва да намери онзи, който го обича.

Любовта е в състояние да промени света.

Не можеш да обичаш някого, с когото не си имал връзка в миналото. Любовта между хората, не се проявява само в един живот.

Да обичаш - това е божествено, а да те обичат - това е човешко.

Имаш ли Любов, имаш най-важното.

Ако мисълта за даден човек никога не изчезва от съзнанието ви, знайте, че той ви обича. Ако и вие не изчезвате от съзнанието му, и двамата се обичате.

Достатъчно е да погледнете с очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Най-великото нещо за човека е да познае Любовта.

Първото качество на истинска Любов се изразява в желанието на човека, да постави своя любим на същото ниво, на което той сам се намира.

Който те обича, той предвижда всичките ти нужди. Който ви обича, може да ви лекува, може и да ви учи. Най-голямото изкуство е човек да обича.

Когато двама души се обичат, те внасят импулс към нещо велико в целия Космос.

За Любовта няма нищо дребно и нищожно.

Истинската Любов е безсмъртна.

Любовта иде!

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]