Малко ми се иска да се "закача" за "мозъкът" - издигнат в култ от зеления човек...
GReeN_HuM@N написа:
Мозъка е сложно нещо.
Ако според него мисленето е просто игра на електрически импулси - кой определя как се играе играта? Какви мисли и желания да се породят?
А самата идентификация на мисълта? Това, че човек може да си проследи мисълта, да я наблюдава, да се опитва да я направлява? Как виждаме мозъкът като наблюдател на мислите си? От него ли идва волята - тази мисъл е добра, тази е лоша - тази ще я запазя, а тази в коша?
А чувствата? Навярно "мозъчните експерти" ще кажат, че ако мислите са електрически импулси, то чувствата са химични съединения... ;-))) Хе хе, ако е така цялата тази "машинка" заприличва на физико-химична игра за "изостанали"...
Защо се забравят моментите, в които аз например мога да идентифицирам чувството - например - "тъжен съм"...
Химията на тъгата може да е позната на учените, но кой съм аз и какво представлява идентификацията на собствените мисли и чувства? Нима мозъка може да се самонаблюдава? Или да
осъзнава света като цяло?
Той ли е това - "Аз" тогава? Мозъкът сам се определя като Аз-ът?
Феноменът "осъзнаване" далеч надхвърля възможностите на човешкия мозък. Верно той също е феноменален орган, но за мене лично си е едно високо-развито терминално устройство, служещо за връзка между тялото, света и Аз-а, който остава забулен в мистерия...
Затова се казва, че който открие себе си - всичко открива!
А на всички ни желая Успех по пътя към това Откритие!