elight написа:
Да,тази вяра е вид утеха, тя е надежда и опора,че не всичко е толкова преходно,мимолетно и някак ..безсмислено. Къде е остава смисълът на живота,ако в един момент си тук,в другия си под земята,а споменът за теб постепенно избледнява..От толкова много хора на земята излиза,че никой не е незаменим и става просто един кръговрат. Тази идея би била непоносима,прекалено ...цинична и някак дори брутална.
Да, истината е брутална и все пак в този един момент момент в който си тук трябва да направиш нещо значимо за да може споменът за теб да не избледнява. Да няма незаменими хора.
Цитат:
Иначе да,от там идва това вярване,от онези хора с абсурдните виждания и представи за плоската земя,многото богове и тн.Но както сам каза...именно това схващане за отвъдния живот се е запазило и то защото няма как да се опроваргае и точно затова няма как да твърдиш,че е нелепо и да го принизяваш до факти от съвсем др характер.
Твърдя че е нелепо защото няма нито един факт, абсолятно нищо, нула което да доказва че има такова нещо. По тази логика мога да твърдя че щом умреш се превръщаш в лайно, как ще опровергаеш това твърдение?
gecvko написа:
А какво променя това, че не вярваш?
Абсолютно нищо, освен че след като спрях да вярвам мога да насоча мислите си към нещата които се случват на този свят, а не да ми пука кво ще стане като умра, защото и да ми пука и да не ми пука ще стане едно и също.