fentg.com

ФОРУМЪТ на ФЕНОВЕТЕ на НТГ
Дата и час: Пет Мар 28, 2025 12:40 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Правила на форума

Натиснете за да видите правилата

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Хайде да ви видим!
МнениеПубликувано на: Вто Ное 25, 2008 6:49 pm 

Разбрахме вече, че има хора, които оценяват фотографията като изкуство или се занимават с нея - кой повече аматьорски и кой по-малко - но нека видим сега кой какво "твори". Т.е. тук може да се включат всички /не само хората от photo-cl.com, където между другото е доста тихо.../ и да качват свои снимки или линкове към галерии.
Хайде да ви видим! :svirkane:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Хайде да ви видим!
МнениеПубликувано на: Вто Ное 25, 2008 11:51 pm 
Администратор
Аватар

alish написа:
Разбрахме вече, че има хора, които оценяват фотографията като изкуство или се занимават с нея - кой повече аматьорски и кой по-малко - но нека видим сега кой какво "твори". Т.е. тук може да се включат всички /не само хората от photo-cl.com, където между другото е доста тихо.../ и да качват свои снимки или линкове към галерии.
Хайде да ви видим! :svirkane:

Нека да посоча една страничка: http://alish.photo-cl.com

Разгледайте тази страничка... :thumbsup:

alish - нека представи и някои членове от photo-cl.com - евентуално с линкове към галерии

примерно съфорумничка и тук и там е мирката - по-известна като mirela от бившия ми клас - момиче, заслужавало уважението ми нееднократно...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 27, 2008 5:20 pm 

Снимката е единичен кадър,снимана е на ръка,не е обработвана.Увеличение 45х,добри атмосферни условия.Фотографията е от миналото непълно лунно затъмнение.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 27, 2008 9:04 pm 
Администратор
Аватар

Ако ти си и "майстора" - напиши как е снимана...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 27, 2008 9:37 pm 

Ами с цифров фотоапарат през телескоп я снимах,това е най-добрата която изкарах от тогава но снимах на ръка и много трепти луната като се опитам да я снимам,скоро си взех нещо като стойка с която фотоапарата се прикрепя към телескопа и трептенията се избягват и картината става много по чиста.Още не съм пробвал да снимам по този начин луната,но с малко късмет с времето до края на другата седмица ще пробвам,също можеби 6те направя повече снимки и ще направя stack което представлява наслагване на кадрите един върху друг и пикселите които са различни на различните кадри се махат,като по този начин се елиминира шумът и се получават по детаилни снимки.Можеби ще пробвам и с по голямо увеличение,на тази снимка исках да се хваща цялата луна и затова я снима с малко увеличение.По принцип има различни начини за снимане снимане през телескоп.Определено подобър е с професионален фотоапарат чиито обектив може да се сменя и телескопа се ползва на мястото на самия обектив.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 27, 2008 9:46 pm 
Администратор
Аватар

Ако телескопа е направен за гледане "с око" може ли да се монтира директно вместо обектив?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 27, 2008 10:16 pm 

Ами има нещо като шайба което струва 20-30 лв може и по малко не знам точно с което фотоапарата се прекрепя към телескопа о телескопа се използва вместо обектив,но не съм много на вътре в нещата и не мога да дам много инфо,иначе всеки телескоп става за заместник на обектива.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 27, 2008 10:28 pm 
Администратор
Аватар

mitko написа:
Ами има нещо като шайба което струва 20-30 лв може и по малко не знам точно с което фотоапарата се прекрепя към телескопа о телескопа се използва вместо обектив,но не съм много на вътре в нещата и не мога да дам много инфо,иначе всеки телескоп става за заместник на обектива.

Чиста логика: Ако нещо става за гледане с око - примерно микроскоп с окуляр, през който гледаме с невъоръжено око - то то не става за обектив. Най-малкото - тр. да му се махне окуляра - оптиката, която адаптира към оптиката на окото. Обективите прожектират - било в/у филмова лента, било в/у електронен сензор от тип CCD или CMOS - нещата с мегапикселите... Ако се опиташ да гледаш директно през обектив и виждаш нормално, то тогава телескопа би заменил обектива. Но на мен лично ми е трудно да гледам през какъвто и да е обектив директно...

Има деление на обективи и окуляри - едното е отпред - да прожектира в/у "медията" а другото е отзад - за да може окото да гледа "прожекцията", примерно реализирана в/у матово стъкло или вътрешен дисплей...

Ако телескопа прожектира в/у нещо с окуляр - ОК - маха се нещото с окуляра и остава обектива...

може да се поровиш в/у материали на Пенчо Маркишки - не знам дали е жив още, имаше здравословни проблеми, но имаше много писано за астрофотографията. за него може да седи профил във http://photo-cult.com/

примерно: http://photo-cult.com/Markishky

разгледай му нещата - все някъде ще е посочен сайт - личен или линкове с литература за астрофотография...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 27, 2008 10:36 pm 

Не съм разбрал правилно въпроса, да така е, разбира се че окуляра трябва да се махне когато телескопа се използва за обектив, не знам кое е по точно да се каже, че телескопа играе ролята на обектива или че фотоапарата играе ролята на окуляра :laught: Но както казах не съм много запознат с този вид астрофотография, защото аз съм с обикновен цифров фотоапарат и просто и окуляра и обектива са си по местата.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 27, 2008 10:41 pm 
Администратор
Аватар

mitko написа:
Не съм разбрал правилно въпроса, да така е, разбира се че окуляра трябва да се махне когато телескопа се използва за обектив, не знам кое е по точно да се каже, че телескопа играе ролята на обектива или че фотоапарата играе ролята на окуляра :laught: Но както казах не съм много запознат с този вид астрофотография, защото аз съм с обикновен цифров фотоапарат и просто и окуляра и обектива са си по местата.

Намерих и още нещо, което може да зарадва много посетители тук...
http://markishky.hit.bg/

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]